Menu

Mit kell tudni a szezonális érzelmi rendellenességről

Mit kell tudni a szezonális érzelmi rendellenességről

szezonális érzelmi rendellenesség (SAD), ma már inkább súlyos depressziós rendellenességnek nevezik, szezonális mintával. Ez egy olyan típusú depresszió, amely hajlamos az egyenlítőtől távolabbi országokban élő embereket érinteni. Ez a leggyakoribb a téli hónapokban, és hajlamos tavasszal megoldani.

A szezonális mintázatú súlyos depressziós rendellenességek egyéb nevei közé tartozik a SAD, a téli depresszió és a szezonális depresszió.

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (APA) szerint az állapot az Egyesült Államok embereinek kb. 5% -át érinti.

A tünetek az év kb. 40% -ánál tarthatnak.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan alakulhat ki ez a feltétel, aki veszélyben van, és a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek.

Mi a szomorú?

SAD vagy súlyos depressziós rendellenességgel rendelkező, szezonális mintázatú emberek, a depresszió tüneteit tapasztalják, fokozatosan növekvő gyakorisággal, mivel a napok rövidebbé válnak. Ezek a tünetek kora tavasszal lassan javulnak, mivel a napfény mennyisége növekszik.

Az APA azt sugallja, hogy ez az állapot akkor fordulhat elő, amikor a napfénynek való kitettség kémiai egyensúlyhiányt vált ki az agyban. Az ok megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

A napfény szezonális változásai befolyásolják a cirkadián ritmusokat, amelyek szabályozzák az ember időérzetét. Egyesek ezt „belső biológiai órájuknak” tartják, és a cirkadián ritmus megszakítása jelentősen megzavarhatja a hangulatot.

A Harvard Medical School szerint a nők gyakrabban szenvednek szomorúak, mint a férfiak. A SAD a fiataloknál is gyakrabban fejlődik ki, mint az idősebb felnőtteknél.

Ez is gyakoribb azokban az emberekben is, akik az Egyenlítőtől északra élnek, mivel a tél tovább csökkenti a nappali órákat ezekben a helyeken.

ritkábban, néhány ember szomorúan tapasztal a nyári hónapokban.

tünetek

A SAD tünetei hasonlóak a depresszióhoz. A legfontosabb különbség az, hogy a tünetek a téli megközelítésekor és a tavaszi időtartamban való felbontáskor alakulnak ki.

A legtöbb ember tünetei évente egyszerre fordulnak elő.

A tünetek általában enyhe, amikor az őszi előlegek és a nappali órák csökkennek. A SAD súlyossága, tulajdonságai és mintái személyenként jelentősen eltérhetnek.

A SAD jelei és tünetei általában magukban foglalják:

  • A szorongó érzések, amelyek aránytalanok az okukkal vagy kiváltással
  • A bűntudat érzései és Értéktelenség
  • Stressz és ingerlékenység
  • Nehézségek a döntések meghozatalában
  • Csökkent koncentráció
  • Konzisztens alacsony hangulat
  • Csökkent libidó
  • Nyugtalan tevékenység, mint például az ingerlés
  • Sírás, gyakran látszólagos kiváltó nélkül
  • Fáradtság érzése, még egy teljes éjszakai alvás után is
  • Túl hosszú ideig alszik
  • Megnövekedett étvágy
  • Társadalmi megvonás és csökkentett érdeklődés az olyan tevékenységek iránt, amelyek egykor örömet nyújtottak
  • Koncentrálás nehézség és a lehetséges súlygyarapodás
  • öngyilkossági gondolkodás

Az orvos nem diagnosztizálhatja ezt az állapotot olyan emberekben, akik SAD -t tapasztalnak szezonálisan rokon pszichoszociális stresszorok hatásaként. Például az emberek, akik szezonálisan dolgoznak, nem rendelkeznek foglalkoztatással télen, és ennek eredményeként bizonyos depresszió tünetei lehetnek.

Néhány ember ezeket a tüneteket a nyár folyamán, nem pedig a télen tapasztalja meg, a tünetek a télen oldódnak meg. A SAD leggyakoribb bemutatása azonban a téli hónapokban fordul elő.

Kockázati tényezők

Bizonyos tényezők befolyásolhatják az embernek az SAD kialakulásának kockázatát. Ezeket az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk:

Szex

A nők nagyobb valószínűséggel élnek, mint a férfiak, hogy szomorúak legyenek, bár ennek oka lehet a nők körében az általános depresszió magasabb gyakorisága.

A Journal Depressziós Kutatás és Kezelés 2015. évi áttekintése szerint a SAD diagnosztizálása négyszer gyakoribb a nőknél, mint a férfiakban.

Földrajz

A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) azt sugallja, hogy az Egyenlítőtől való távolodás növeli a SAD fejlődésének kockázatát.

Azok az emberek, akik olyan helyeken élnek, ahol a napok télen sokkal rövidebbek, hajlamosabbak.

Családtörténelem

Közeli rokonok, amelyekkel más típusú depressziós történelemmel rendelkeznek, növelheti annak valószínűségét, hogy az SAD kialakulhat.

A depresszió személyes története

A depresszió vagy a bipoláris zavarban szenvedő emberek, valamint azok, akiknek jelenleg valamelyik feltétele van, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.

Az orvos azonban csak akkor ér el, ha a depressziós tünetek egyre gyakoribbak egy adott évszakban.

okok

A szakértők még mindig nem tudják a SAD pontos okait. A tanulmányok azonban a következő tényezőkre mutattak:

Csökkent szerotonintermelés télen

A szerotonin egy neurotranszmitter, amely kulcsszerepet játszik a hangulat moderálásában. Egy adott fehérjéhez kötődik, hogy körülkerüljön a test körül.

Ennek a proteinnek a szintje általában a téli hónapokban csökken, hogy megvédje egy személyt a szezon környezeti stresszétől.

Ugyanakkor a Brain folyóiratban egy 2016 -os longitudinális tanulmány megállapította, hogy a SAD -ban szenvedő emberek télen germivir vélemény tájékoztató bejegyzés nem tapasztalnak csökkenést a szerotonin transzporter szintjén. A kockázat különösen magas azokban az emberekben, akik hajlamosak az érzelmi rendellenességekre.

Megszakított melatoninszintek

A melatonin egy hormon, amely befolyásolja az alvási mintákat és a hangulatot.

A NIMH azt állítja, hogy a téli rövidebb napokban a napfénynek való kitettség megzavarja a melatonin egyensúlyát a testben.

Csökkent D -vitamin -termelés

A 2018 -os tanulmány patkányokban, amelyek eredményei a gének folyóiratban jelennek meg & amp; A táplálkozás olyan kapcsolatokat talált a D -vitamin és a szerotonin között, amelyek megmagyarázhatják a depresszió kialakulását egyes embereknél.

A test D -vitamint termel a napfénynek való kitettség után. A téli hónapokban kevesebb napfény elé magyarázhatja a szomorú depressziós tünetek ciklusát.

Diagnózis

Az orvos felteheti a következő kérdéseket annak meghatározására, hogy van -e szomorú -e vagy sem:

  • Mennyi ideig tapasztalt a tüneteket?
  • Mennyire súlyos a tünetek?
  • Hogyan befolyásolják a napi tevékenységeket?
  • Váltottak -e változás az alvási vagy étkezési szokásokban?
  • Az ember azonosíthatja -e a gondolatok és viselkedés változásait a különböző évszakokban?
  • Tudnak -e információt nyújtani bármilyen releváns családi kórtörténetről, például egy közeli családtagról, amelynek depressziója, bipoláris vagy más érzelmi rendellenességei vannak?

Mivel többféle depresszió létezik, időbe telik, amíg az orvos pontosan diagnosztizálja a szomorú diagnosztizálását. Ennek az állapotnak a diagnosztizálására nem áll rendelkezésre orvosi vagy laboratóriumi vizsgálat. Az orvos azonban elrendelhet néhány diagnosztikai tesztet, beleértve a vérvizsgálatokat, hogy kizárja más betegségeket vagy mögöttes állapotokat.

Az APA nem osztályozza a SAD-t külön rendellenességként a mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében, 5. kiadás (DSM-5). Ehelyett a SAD egy „tanfolyam -meghatározó”.

Az egészségügyi szakember csak akkor fog diagnosztizálni, ha egy személynek olyan súlyos depressziós rendellenességek vannak, amelyek évente meghatározott időpontokban alakulnak ki és oldódnak meg.

Az APA szerint egy személy képes lesz enyhíteni a szomorú tüneteket a napfénynek való kitettségük növelésével. Például, ha hosszú sétákra megyek, ha még van némi napfény, segíthet.

A SAD kezelése általában gyógyszeres kezelést, terápiát és fénydoboz terápiát foglal magában.

Az életmód beállításai szintén segíthetnek a SAD hatásainak csökkentésében.

Pszichoterápia

Bár úgy tűnik, hogy az SAD az agyi kémia változásai miatt fordul elő, a hangulatra és a viselkedésre összpontosító terápia szintén segíthet. Az APA azt sugallja, hogy az ilyen típusú terápia hosszabb ideig tarthat, mint a gyógyszerek szedése vagy a LightBox használata a hangulat kezelésére.

A kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet az embereknek a bizonyos helyzetekre és környezetekre adott reakcióik ellenőrzésében és ellenőrzésében. Ha valaki megváltoztathatja az események észlelésének módját, viselkedésük az idő múlásával is megváltozik.

Ez segíthet csökkenteni tüneteik súlyosságát az évszakban, amelyben a szomorú csúcs hatása.

A CBT kurtatása általában magában foglalja a gondolati és légzési gyakorlatok egyéni programját, hogy segítse az embert a negatív érzések azonosításában.

Az emberek részt vehetnek a CBT csoportjában vagy partneri üléseiben. Az ilyen ülések támogatást és tanácsokat nyújtanak azok számára, akik szomorúak.

gyógyszerek

Az egészségügyi szolgáltató antidepresszánsot írhat fel, általában szelektív szerotonin -újrafelvétel -gátlót. Az ilyen típusú gyógyszerek növelik a szerotonin szintet.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) most jóváhagyta a Bupropionot (Wellbutrin XL), hogy az SAD -ban szenvedő emberek konkrét felhasználására szolgáljanak.

Az embereknek mindig be kell tartaniuk az orvos utasításait, amikor ezeket a gyógyszereket szedi, és ellenőrizni kell az előírási információkat a mellékhatások és a lehetséges kockázatok szempontjából.

Ebben a cikkben többet megtudhat az antidepresszánsokról.

Fényes fényterápia

Ha az ember tünetei elég súlyosak ahhoz, hogy befolyásolják a napi funkciót, az orvos javasolhatja a fényes fényterápiát.

Foterápia néven is ismert, ez a beavatkozás elősegítheti az ember cirkadián ritmusának helyreállítását.

A fényes fényterápiában egy személy egy speciális fénydoboz előtt ül, minden nap egy meghatározott időre a kora ősz és a tavasz között. Az ultraibolya lámpák, a teljes spektrum lámpák és a barnító lámpák nem lesznek azonos hatással a szomorú emberek számára.

A NIMH azt javasolja, hogy az ébredés után a lehető leghamarabb vegye igénybe a fénydobozt.

Általában az embereknek napi 20–60 percig könnyű terápiát kell kapniuk, a fény erősségétől függően.

Életmódválasztás

Néhány szomorú ember úgy találja, hogy a természetes napfénynek való kitettségük növelése elősegítheti a tünetek enyhítését. Példa erre a redőnyök és a függönyök kinyitása, a ház körüli fák vágása, valamint az ablakhoz közelebbi ülés nappali időben. A

minden nap kiszállni a szabadban lévő hosszú varázslathoz, segíthet, mint a társadalmi és aktív maradni. A SAD szezonális jellege azt jelenti, hogy a szezon előtti tervezési tevékenységek csökkenthetik annak mindennapi életre gyakorolt hatását.

Hasonlóképpen, a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott, tápláló étrend fenntartása kiválóan alkalmas az általános egészségre. Segíthetnek az embernek is, hogy enyhítsék a szorongás tüneteit, és támogassák a rendszeresebb alvási ciklust.

q:

A szezonális depresszió egész évben bekövetkező típusgá válhat?

a:

Az APA szerint az egészségügyi szakembernek a következő epizódokban az SAD, vagy a súlyos depressziós rendellenességet kell diagnosztizálnia szezonális mintával.

Szezonális kapcsolatnak kell lennie a súlyos depressziós epizód és az évszakos idő, például az őszi vagy a tél között.

Ezt szem előtt tartva, a tünetek bármikor előfordulhatnak, és fennmaradhatnak, miután a depressziós epizód tünetei javultak (például nyáron). Azon emberek számára, akiknek epizódja ősszel vagy télen kezdődött, és nyáron nem oldódott meg, ez súlyos depressziós rendellenesség lenne. A tünetek gondos nyilvántartása segíthet a személy mentálhigiénés szolgáltatójának meghatározásában a súlyos depressziós rendellenesség típusának meghatározásában, és javasolhatja a megfelelő kezelési tervet.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

  • A pszichológia/pszichiátria

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Instagram

© Copyright 2024 LoyaHealthyHappyTimeVending, All rights reserved.